architectenbureau BNA

Aerlant Cloïn

d u u r z a a m_bouwen.Duurzaam bouwen is een breed begrip. Wij verstaan daaronder niet alleen een energetisch concept, maar we hebben de ambitie onze projecten in de volle breedte duurzaam op te leveren. Liever een langere levensduur en liever kwalitatief hoogwaardig in alle opzichten!


Het GPR-classificatiesysteem brengt de prestaties in beeld op het gebied van duurzaamheid, zowel voor als na de diverse bouwkundige en installatietechnische ingrepen. Via een berekeningsmethodiek wordt een waardering bepaald op de aspecten energie-zuinigheid, milieubelasting, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Dat resulteert dan in een duurzaamheidslabel, te vergelijken met het energie-label van bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur of auto's. Het GPR classificatie-systeem is zowel een integrale benadering, als een praktisch en werkbaar instrument.


In Bergen op Zoom leverden we een particuliere woning op met een warmtepomp-systeem dat gebaseerd is op een horizontaal captatienet. Voor het complete verwarmings- en ventilatiesysteem wordt geen aardgas gebruikt, maar slechts een beperkte hoeveelheid electriciteit. Met een overzichtelijke investering worden de energiekosten enorm teruggebracht! Met een vergelijkbaar systeem, eveneens van de firma Masser uit België, installeerden we een oude boerenschuur die we om hadden gebouwd tot een psychiatrische praktijk en een logeerhuis. Bij de renovatie en uitbreiding van een woning uit de jaren '20, pasten we een warmtepomp-systeem toe dat gebruikt maakt van bodemwarmte.


Bij een recente particuliere nieuwbouwwoning werken we aan een systeem met een luchtwarmtepomp. Voor een andere woning gebruikten we behalve slimme installatietechniek ook het principe van de 'omgekeerde woning': beneden slapen en boven wonen, maar dan op zo'n manier dat je tòch vanuit de woonkamer de tuin in kunt wandelen....


Bij weer een andere woning bouwden we grotendeels volgens de 'passief' principes: extreem hoge isolatiewaarden en volledig 'luchtdicht'. Door een speciaal bedachte postkast gaat zelfs de post op een slimme manier door de isolatie- en luchtdichte schil. De woning 'presteert' zo goed dat een warmtepomp zich in dit geval NIET zou hebben terugverdiend. Deze woning wordt verwarmd met infrarood-techniek.


.Maar 'duurzaam bouwen' is dus niet alleen installatietechniek! En het gaat ook niet alleen over nieuwbouw! Het begint met een slim ruimtelijk plan, met hoge isolatiewaarden en met een voorkeur voor lage-temperatuur-verwarming boven radiatoren. We willen vooral ook onroerend goed ontwikkelen dat de tand des tijds kan doorstaan. Dat kan door toepassing van duurzame en degelijke materialen, door een zorgvuldige en hoogwaardige bouwmethodiek en door architectuur die gericht is op tijdloosheid.

contact? info@cloin-arch.nl of +31 164 259323