architectenbureau BNA

Aerlant Cloïn

Willemstad Curaçao.


In 2012 heeft Architectenbureau Aerlant Cloïn BNA voor het eerst een woning ontwikkeld in Willemstad Curaçao. De verschillen met de bouwtraditie in Nederland zijn groot, maar voor ons als ontwerper ook goed overbrugbaar.


We hebben ons degelijk geöriënteerd op de mogelijkheden en onmogelijkheden, de uitdagingen en kansen voor het ontwerpen van een woning in een tropische klimaat, maar ook uitgaande van andere leefomstandigheden en -gewoonten (een heel ander 'woonprogramma' dus) en een andere bouwmethodiek. Een andere cultuur, hoewel de overeenkomsten met de Nederlandse praktijk ook voelbaar zijn. Onze eerste overzeese woning is eigentijds van opzet, maar we hebben bewust ook vooral aansluiting gezocht bij de lokale Antilliaanse en koloniale traditie.

Ruimtelijk is het bouwplan georganiseerd rond een centrale buitenruimte. Tegelijk willen we de natuurlijke luchtstroming maximaal benutten, door vermijden van windluwe buitenruimten, door veel natuurlijke ventilatie en door een aangepaste dakvorm en oriëntatie.contact? info@cloin-arch.nl of +31 164 259323